Sofie Volquartz Lebech

Sofie Volquartz Lebech

Ekstern lektor

Sofie Volquartz Lebech er en Ph.d.-studerende og performancekunstner, der arbejder i feltet mellem teori, research og performance. Hendes Ph.d.-projekt Videnskabelig æstetik undersøger, hvordan vidensbaseret performance skaber nye rum for tænkning. Målet er at teoriudvikle det tværdisciplinære møde mellem kunst og forskning og indkredse en videnskabelig æstetik. Projektet bygger på hendes praksis som performancekunstner og udfoldes som et praksisbaseret forskningsprojekt. Undersøgelsen har to niveauer: Dels udvikler hun to performances, der på forskellig vis anvender videnskabelige, filosofiske og kunstneriske strategier; og dels analyserer hun, hvordan den kunstneriske praksis bruger og skaber viden. Projektets omdrejningspunkt består af denne dobbelthed, hvor hun arbejder kunstnerisk med teoretisk viden, samtidig med, at hun udvikler teori om vidensbaseret praksis.

De to performances repræsenterer forskellige måder at anvende, skabe og videregive viden i kunst. Performance lecturen Skrøbelige Liv (2014) handler om terror og autoimmune sygdomme. Lebech undersøger hvad der sker, når man sammenligner begreber fra forskellige vidensfelter som filosofi, medicinsk forskning og autobiografisk fortælling. Performancen This is for her (2016) handler om tortur og terapi. Med This is for her sætter Lebech fokus på, hvordan affektive strategier som re-enactment, dokumentar og drama påvirker tænkningens potentiale. Begge performances er støttet af Statens Kunstfond, og Skrøbelige liv blev i 2014 præmieret af Statens Kunstfond.

Lebech er cand.mag. i Moderne kultur fra Københavns Universitet og har siden 2011 været tilknyttet gruppen for praksisbaseret forskning på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, hvor hun også underviser. Hun arbejder solo og i forskellige samarbejdskonstellationer. Hun har senest medvirket i Hotel Pro Formas forestilling Kosmos+, og har desuden arbejdet på festivalen Metropolis, hvor hun har samarbejdet med instruktører som Mariano Pensotti og Lola Arias. Hendes arbejde med site specifik og tværmediale performances har bl.a. udfoldet sig i audio walken walk in Cairo (2011), performanceinstallationen Revolution Revolution (2012) og power point performancen Invisible Visible (2013). Lebech arbejder desuden som dramatiker og dramaturg.    

Undervisnings- og vejledningsområder

Performance, live art, dokumentarteater, dans i et udvidet felt. Performanceteori. Praksisbaseret og kunstnerisk forskning. Dramaturgi.

Har undervist i følgende kurser på Københavns Universitet: Teater- og performanceteori (2013), Dramaturgy: Theories in Practice (2013), Teatersociologi og proces (2014/15), Videnskabelig æstetik og kunstnerisk forskning (2014), Dramaturgies in Contemporary Performance Theatre: Theories in Practice (2014), Radiodrama – dramaturgi i teori og praksis (2014), Show Time: Den temporale dimension i udstillings- og performancepraksis (2015) 

ID: 38221349