Mikkel Vad

Mikkel Vad

Adjunkt

Kontortid for studerende, forår '24: Onsdage 12–13 (undtagen første onsdag i måneden); og torsdage 14–15.

Jeg er musikhistoriker med fokus på jazz, populærmusik og dansk musikhistorie. I min forskning og undervisning beskæftiger jeg mig med historie (især receptionshistorie og historiografi), race og etnicitet (især hvidhedsstudier), rum og sted (især kulturel geografi og transnational musik) og teknologi og medier (især sound studies og audiovisuel kultur).

Jeg skriver pt. på en bog om sammenhængen mellem amerikansk og europæisk jazzkultur. Bogen fokuserer på spredningen og receptionen af europæisk jazz i USA, idet jeg spørger: Hvad sker der, når jazz vender ”hjem” til USA? Jeg studerer de (primært hvide) europæiske musikere, der kom til USA og jeg argumenter for, at denne transnationale strøm af musik og musikere ikke opløste racemæssige skel. Jeg afdækker, hvordan den europæiske jazz’ hvidhed blev sat i relief i mødet med afrikansk-amerikansk kultur. Jeg er også specialist i dansk jazzhistorie; og, mere bredt, i nordisk musik, særligt det tyvende århundredes populærmusik og modernisme. Mine sekundære forskningsprojekter inkluderer en kritik af diskurser om såkaldt ”omvendt racisme” i musik; forskning i analyse og teori om rum i indspillet musik og dets forbindelse til visuel kultur og kulturel geografi; og forskning i erindringssteder i jazz- og populærmusikkultur.

På KU underviser jeg særligt i musikhistorie og -analyse. I min undervisning lærer studerende at tænke i krydsfeltet af musikvidenskab, kulturteori, historiografi og mediestudier om musik på tværs af genrer, tidsperioder og kulturer.

Før jeg kom til IKK, underviste jeg i sound studies, afrikansk-amerikansk musikhistorie, verdensmusik og jazzteori- og arrangement på Bucknell University (USA); og, før det, underviste jeg som Ph.D.-studerende i kurser i musik, medier, kulturstudier og historiografi på University of Minnesota (USA). Tidligere var jeg timelærer på Rytmisk Musikkonservatorium, hvor jeg underviste i musiksociologi og kultur- og branchestudier; og jeg var programmedarbejder på DR P2 og P8. Jeg spillede, dirigerede og skrev også en masse musik.

 

Forsknings- og undervisningsinteresser:

Jazz

Populærmusik

Sound studies

Amerikansk musik; afrikansk-amerikansk musik

Dansk og nordisk musik

Kritiske racestudier; hvidhedsstudier

Musikikonografi og audiovisuel kultur

Transnational musik

Historiografi og erindringsstudier

Musikanalyse

Musik og kulturteori; kulturstudier

 

ID: 108813698