19. december 2022

Hvad er omsorg i klimakatastrofens tidsalder? 

Professor i litteratur Isak Winkel Holm og lektor i scenekunstSolveig Gade forsker i, hvordan klimakrisen kommer til syne i litteratur, billedkunst og performancekunst.

I deres arbejde har de fået øje på et tema i samtidskunsten, som nu bliver afsæt for et fælles forskningsprojekt 'A Cultural Analysis of Care and Crisis in the 21st Century' (også kaldet OIKOS) om, hvordan vi som mennesker drager omsorg for hinanden og for vores omverden.

Projektet løber fra januar 2023 til december 2026 og er støttet af Velux Fonden.

Vi lever i klimaforandringernes tidsalder. Vi er vidne til, at temperaturen stiger i verdenshavene, i atmosfæren og på landjorden. Men vi er også vidne til grundlæggende forandringer i, hvad det vil sige at være menneske. Den måde, vi drager omsorg for os selv, vores børn, vores medmennesker og vores omverden, har ændret sig.

Udgangspunktet for projektet OIKOS er, at klimakrisen hænger tæt sammen med en omsorgskrise. Og at vi ved at analysere kulturen kan blive bevidste om de mere eller mindre ubevidste og rutinemæssige omsorgspraksisser, som gør det muligt at bebo en verden, selvom den forandrer sig under vores fødder.

 Solveig Gade og Isak Winkel Holm 

Forskningsprojektet vil arbejde tæt sammen med udstillingen 'Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest', der er muliggjort af Bikubenfondens Vision Exhibition Award, og som kurateres af Ida Bencke (som er ph.d.-studerende på OIKOS) og Dea Antonsen.

Emner