Færdselsuheldet, diktatoren og rebellen - Tre statuer, du skal se i ferien
Rytterstatuen af Christian V i Kongernes Lapidarium forestiller den danske konge til hest klædt på som en romersk feltherre. Den er skabt af den franske billedhugger Abraham-César Lamoureux og blev opført i 1688 som den første rytterstatue i Skandinavien.
Hvorfor er den spændende?
Den originale statue var støbt i bly og forgyldt. Men guldet skaldede af, og blyet sank sammen i solen. Statuen ”ligner en almindelig Færdselsulykke” skrev amtmand Kay Ulrich i en pamflet i 1939, som argumenterede for, at statuen måtte genskabes. Statuen på Kongens Nytorv er genskabt af billedhugger Einar Utzon Frank i 1940'erne.
Du kan se den gamle blystatue og Utzons gipsafstøbning fra 1940 i Kongernes Lapidarium (et slags plejehjem for gamle og skadede skulpturer) og sammenligne de to versioner.
Statuerne fortæller, hvor meget man har investeret i – og stadig investerer i – at bevare magtstatuer og bevare en illusion om, at de er uforgængelige.
Smelt ham om
Statuen af Lenin på Arbejdermuseet er lavet af den lettiske billedhugger Otto Kaleis og blev i 1986 foræret til det kommunistiske Sømændenes Forbund af Sovjetunionen. Frem til 1996 stod den på den socialistiske Tidens Højskole i Hørsholm, før den flyttede til Arbejdermuseet, hvor den står i dag.
Hvorfor er den spændende?
Jeg er Queen Mary
I Am Queen Mary foran Vestindisk Pakhus er lavet af kunstnerne Jeannette Ehlers (DK) og La Vaughn Belle (VI) i 2018. Den første udgave af statuen var støbt i polystyren, men under en storm i december 2020 mistede den sit hoved. I dag står soklen af koralsten fra Sankt Croix tilbage. I 2021 tildelte kulturministeriet statuen permanent opholdstilladelse, og kunstnerne arbejder på at indsamle penge til, at den kan støbes i bronze.
Hvorfor er den spændende?
Statuen er den første, offentlige repræsentation af en sort kvinde i Danmark. Den hædrer modstanden mod det danske koloniale system. Statuen tager udgangspunkt i den historiske person Mary Thomas, også kaldt ”Queen Mary”, som var en af lederne af det store arbejderoprør ”Fireburn” på Sankt Croix i 1878.
Statuen udfordrer traditioner for, hvad og hvem der bidrager til at forme byrummet i København. Skulpturen er på alle måder en hybrid, som bringer danske og caribiske perspektiver i kontakt med hindanden – også fysisk fordi statuen er en sammensmeltning af Ehlers’ og Belles kroppe og ansigter.
Titlen I Am Queen Mary tvinger os til at blive en del af den dansk-caribiske kolonihistorie. For hver gang, vi siger værkets titel, proklamerer vi selv, at ”jeg er Queen Mary”.
Den midlertidige statue er fjernet i dag. Tilbage står soklen, men du kan opleve værket digitalt ved at scanne en QR-kode.
Emner
Kontakt
Tenture track adjunkt Amalie Skovmøller
Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Københavns Universitet
Mail: skovmoeller@hum.ku.dk
Mobil: 35 32 57 49