Minikonference om danske musikvidenskabelige publiceringskanaler

Dansk Selskab for Musikforskning og Afdeling for Musikvidenskab på Københavns Universitet arrangerer i samarbejde med Det kongelige Bibliotek en minikonference om danske musikvidenskabelige publiceringskanaler.

Formålet med konferencen er at samle det danske musikvidenskabelige miljø til for det første en drøftelse af, hvordan vi i fremtiden sikrer, at der fortsat er musikvidenskabelige publiceringskanaler til rådighed, som vi som fagmiljø har indflydelse på. For det andet gælder det spørgsmålet om, hvordan vi sikrer bevarelsen og tilgængeligheden af de danske musikvidenskabelige tidsskrifters bagkataloger for fremtiden. Konferencen vil indeholde korte, målrettede oplæg med ekspertviden og erfaringer og åbne, fremadrettede drøftelser af en fremtidig strategi på området.

Baggrunden er, at ingen af de danske musikvidenskabelige tidsskrifter i dag får støtte fra Forskningsrådet, og at det eneste tidsskrift, der for tiden er i drift, er Danish Yearbook of Musicology, der udgives af Dansk Selskab for Musikforskning alene finansieret af medlemskontingentet. Samtidig har vi et stort bagkatalog fra de tidligere institutters tidsskrifter og fra Danish Musicology Online og Danish Yearbook of Musicology. I et større billede bliver flere og flere tidsskrifter udgivet af internationale koncerner, mens fagmiljøernes indflydelse på publiceringsmulighederne indskrænkes.

Tilmelding 

Mulighed for deltagelse ved fremmøde og online. Prisen på 50 kr. ved fysisk fremmøde dækker forplejning.

Tilmeld dig konferencen

Program

15.00-15.05 Velkomst og tekniske problemer
Behov og muligheder
15.15-15.25 Behovet for publiceringskanal(er) for dansk musikvidenskab i et krydspres af internationale koncerner, meriterende publikationer og open access (oplæg: Michael Fjeldsøe)
15.25-15.35 Open access publicering i en dansk kontekst: aktuelle strategier (Katarina Smitt Engberg, KB)
15.35-15.45 Lavpris- og open source-publicering gennem Open Journal Systems: Erfaringer fra Empirical Musicology Review” (oplæg: Niels Chr. Hansen, redaktør for EMR)
15.45-16.00 Muligheder og udfordringer ved brug af platformen tidsskrift.dk under Det Kgl. Bibliotek (Katarina Smitt Engberg, KB)
15.45-16.00 Diskussion
Synlighed, bevaring og fremtidssikring
16.15-16.25 Status på retrokonvertering og tilgængelighed (runde)
16.25-16.35 Krav til retrokonvertering af bagkataloger til onlinepublicering ud fra erfaringer med DYM (KB)
16.45-16.55 Muligheder for bevaring og synlighed af bagkataloger på fx tidsskrift.dk
16.55-17.15 Diskussion
Fremtiden
17.30-18.30 Roundtable om visionerne for fremtidens danske musikvidenskabelige tidsskrift/publiceringskanal
18.30-19.00 Tak for i dag og et lille glas til de fysisk fremmødte