18. maj 2022

Bjarki Valtýsson skal forske i sociale medie-entreprenører og -platforme

Lektor Bjarki Valtýsson har modtaget 6.001.495 kr. i forskningsstøtte fra Danmarks Frie Forskningsfond til projektet Follow Me: The Influence of Danish Digital Media Creators der undersøger danske sociale medie-entreprenører og toneangivende platforme såsom TikTok, Instagram og YouTube.

Bjarki Valtýsson

En stor del af særligt unges medieforbrug er knyttet til sociale medieplatforme som Instagram, YouTube, Snapchat og TikTok. En ny type medieproducent leverer store dele af indholdet: De er ikke studieværter på DR eller TV 2, men sender i stedet fra deres baghave eller soveværelse til tusinder af entusiastiske fans.

Follow me (FoMe) undersøger disse nye sociale medie-entreprenører (ofte kaldet influencers, streamers eller creators med typiske låneord), og kortlægger deres placering i det bredere medie- og kommunikationslandskab med særlig fokus på de multinationale platforme.

Projektet undersøger vilkårene for kreativitet og kulturforbrug på de sociale platforme ved at belyse den bagvedliggende kontrol, som platformene konstant udøver. Projektet kortlægger 20 danske sociale medie-entreprenører og deres netværk af følgere og fans, og det stiller skarpt på hvordan de store toneangivende platforme indgår i de komplekse relationer mellem entreprenører og fans.

Bjarki Valtýsson

Platformenes underliggende rationaler og forretningsstrategier skaber bestemte rammer for medieproduktion og mediebrug. Disse rammer har politiske, juridiske, økonomiske, etiske og kulturelle implikationer, og FoMe belyser samspillet mellem disse faktorer.