06. februar 2019

RACHEL RÖST

Stilling

Stifter og leder af Læs for Livet

Uddannelse

Cand.mag. i litteraturvidenskab

Hvordan sætter du din faglighed i spil på jobbet?

Jeg har opbygget nonprofit-organisationen Læs for Livet, der donerer biblioteker til institutioner, som arbejder med udsatte børn og unge. Ideen kom bl.a. af lysten til at handle på min litteraturvidenskabelige viden og samtidig berige vores verden. I mit arbejde holder jeg fast i spørgsmålene ”hvorfor vi læser litteratur?“ og ”hvad den gør ved os?” Det er svar, jeg bliver nødt til at kunne diskutere og finde forskelligartede svar på med Læs for Livets mange samarbejdspartnere som f. eks. socialpædagoger, omsorgssvigtede børn, fonde og forlag. Når man arbejder på at skabe varig social forandring kræver det også at gå til omverdenen og opgaverne på en analytisk, observerende måde og tænke i adfærd, mønstre, selvfortællinger og mange andre vinkler for at kunne ændre det bestående på en strategisk og metodisk måde. Det trækker i høj grad på fagligheden.

​Hvordan har din karrierevej været?

Der har været en pæn rød tråd med min interesse for sprog og bøger. Jeg har skrevet alt fra kronikker, ugebladsnoveller, fagbladsartikler, børnebøger og teater, og jeg har f. eks. arbejdet periodevis som kommunikationskonsulent. Fordi jeg har været en stædig enspænder og ville bestemme selv, har jeg haft svært ved at se mig selv på arbejdsmarkedet på nogle andres præmisser. Så da jeg fik idéen til Læs for Livet, så jeg en mulighed for at gøre en positiv forskel og for at kunne skabe mit eget job samtidigt. Et job styret af min passion og mine værdier, og som kunne udvikle mig i nye spændende retninger. Havde du fortalt mig for fem år siden, at jeg ville blive leder for tre ansatte og tyve frivillige og være ansvarlig for millionbudgetter, så havde jeg grinet af dig.

Har du et godt råd til IKK'ere?

Springet fra IKK til arbejdslivet kan føles usikkert, fordi der ikke er en sikker jobtitel som læge eller jurist, der venter på dig. ”Hvad kan jeg egentlig?” Alt muligt fantastisk. Sørg for at omgive dig med mennesker, der ikke ligner dig selv. Få arbejdserfaring, lige meget om det er et vikariat eller frivilligt arbejde. Udover at det giver noget på CV’et, bliver det i nye arenaer også tydeligt for dig selv, hvad dine faglige styrker er, hvordan din tankegang og metode adskiller dig fra andre fag og personligheder. Når du ser dine styrker, dyrker dem og kan italesætte dem, så tror vi andre også endnu mere på dig.