Africanness – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Forside > Forskning > Forskergrupper, kollektive projekter og netværk > Africanness

Africanness – Identitetsforhandlinger og betydningskonstruktioner i et kontemporært perspektiv.

Koordinator: Annemette Kirkegaard

NB! Gruppen holder pause i foråret 2017.

Som en udløber af det tidligere satsningsområde “Kulturmøder og Globalisering” er der i efteråret 2014 samlet en forskergruppe, der med inddragelse af teorier og fortællinger om udvekslingen mellem det afrikanske kontinent og dets diaspora fokuserer på italesættelsen og forhandlingen af betegnelsen “Africanness ”.

Gruppen undersøger bl.a. den samtidige kritiske diskurs om repræsentation og betydningsdannelser i kulturelle genrer som musik, litteratur, kunst og dans og teater og er samtidig optaget af tværvidenskabelige læsninger af de magtrelationer og betydningskonstruktioner, som danner grundlaget for forståelsen af begrebet ”Afrika” i sine nutidige konturer. Gennem fælles tværkulturel dialog vil gruppen arbejde frem mod etableringen af en fællesforskningstema, der potentielt kan udvikles til et forskningsprojekt.

Gruppens tema, ‘Africanness’, spænder over en lang række forskningstemaer, som de enkelte forskere har arbejdet med gennem længere tid. Eksempler på disse emner er i tilfældig rækkefølge: Postkolonialisme, vernakulære kulturformer på kontinentet og i dets diaspora, afropolitanisme, køn & race, ‘The African Renaissance’, afrofuturisme samt en general opmærksomhed på betydningen af en nye digitale og mobiltelefondækkede udveksling i kunst og kultur.

Medlemmer 

Annemette Kirkegaard 
Erik Steinskog
Karen Vedel

Mathias Danbolt
Devika Sharma
Annette Thorsen Vilslev


Alle interesserede forskere på IKK er velkomne